Dyniowy zawrót głowy – przepisy z dynią w roli głównej
Słodkie, zdrowe i kolorowe dynie pochodzące z Ameryki Północnej to królowe jesiennych przepisów. Pomysłów na wykorzystanie dyni jest sporo – warzywo to wyróżnia się słodkim smakiem, jest zdrowe i bogate w witaminy oraz liczne składniki odżywcze.
Dla zdrowia i urody
Dynia każdemu kojarzy się z zabawą Halloween, jesiennymi dekoracjami oraz charakterystycznym pomarańczowym kolorem, jednak warto o niej pamiętać nie tylko 31 października. Idealna do potraw, ale również korzystna dla naszego zdrowia i urody – dynia spowalnia proces starzenia, ma korzystne właściwości dla wzroku, zawiera składniki mineralne, które utrzymują skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji oraz wspiera nasz układ odpornościowy.
Lekki i słodki smak miąższu idealnie sprawdza się w wielu daniach – może być podawany na ciepło lub zimno. Z dyni wyczarujecie wiele skrajnie różnych potraw, od słodkich deserów, przez pyszne sosy do makaronów, po pikantne zupy. Pod skórką dyni skrywają się pestki, które często dodajmy do sałatek lub musli. Pestki z dyni to świetny pomysł na zdrową przekąskę czy dodatek do potraw, wszystko dzięki ich licznym właściwościom prozdrowotnych. Pestki dostarczają nam dużą dawkę witamin i minerałów, jak cynk, magnes i potas, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta z dynią!
Idealna na dietę – to prawda, dynia jest niskokalorycznym warzywem, które świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób dbających o swoją figurę. Jednym z pomysłów na wykorzystanie dyni jest zrobienie z niej… soku! Wystarczy połączyć ją np. z jabłkami, sokiem z limonki i startym imbirem. To pomysł na słodkie orzeźwienie pełne wartościowych składników odżywczych.
Pyszne dania z dyni
W naszej ulotce „Kulinarna Uczta” znajdziecie przepis na lekkiego i aromatycznego Kurczaka z dynią, przepis dostępny jest także na naszej stronie internetowej. Kolejnym hitem na danie z dynią w roli głównej jest rozgrzewająca Zupa dyniowa – polecamy nasz przepis z dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy oraz grzanek. A na deser możecie spróbować Tarty dyniowej na miękkich ciasteczkach maślanych z pysznym orzeźwiającym kremem.
Jesień to również czas na domowe przetwory! Czy można łączyć je z dynią? Marmolada dyniowo-pomarańczowa to jeden z naszych pomysłów, które możecie wykorzystać w swojej spiżarni.