Zupa dyniowa

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: średni


Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to musisz to nadrobić! Smaczna i rozgrzewająca zupa-krem z dyni to  danie idealne na chłodniejsze dni! Pychota!

Sposób przygotowania:

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w małą kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię, ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Całość podsmażać przez 5 minut. Gdy dynia lekko zmięknie, dodać bulion, garnek przykryć i gotować przez około 15 minut. Gotową zupę zmiksować, dodając mleko – zależnie od smaku.

Pestki z dyni uprażyć na patelni. Zupę wyłożyć na talerze, dodać grzanki, pestki  oraz posiekaną natkę pietruszki.