Sezonowe owoce i warzywa na jesień

Sezonowe owoce i warzywa na jesień. Wrzesień i październik to jedne z najsmaczniejszych miesięcy w roku. A wszystko dzięki owocom i warzywom, które wchłonęły całe letnie słońce, stając się magazynem pełnym witamin. Dlatego najlepiej cieszyć się nimi już teraz, kiedy są szczególnie zdrowe i smaczne. To właśnie jesienią warto zaopatrzyć się w witaminy, potrzebne na coraz chłodniejsze dni i mroźną zimę. W sezonie jesiennych owoców i warzyw do ich zakupu zachęca także ich niska cena oraz liczne promocje, które znajdziesz w sklepach Sieci Hitpol. 

Jakie warzywa i owoce jeść jesienią? 

Piękne, wielokolorowe liście, grzybobranie, ciepły kubek herbaty w zimniejsze wieczory oraz przygotowywanie zimowych zapasów w domowych spiżarniach – z pewnością wielu osobom właśnie tak kojarzy się jesień. Jednak pamiętajmy także o naszej diecie, która powinna być bogata w świeże, sezonowe produkty. Mają one wiele zalet: są zróżnicowane, tanie, łatwo dostępne i można z nich przygotować dania, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku. Jesienne warzywa i owoce zawierają witaminy oraz przeciwutleniacze, spowalniające starzenie się i pomagające zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, np. związanych z układem krążenia. 

Jakie warzywa i owoce warto jeść jesienią, aby cieszyć się odpornością i zdrowiem? Do najbardziej popularnych warzyw i owoców w sezonie jesiennym należy dynia, burak, papryka, bakłażan, jabłko, śliwki, gruszki i cukinia. Sieć Hitpol dla swoich Klientów przygotowuje atrakcyjne promocje na sezonowe owoce i warzywa, dostępne w gazetkach promocyjnych oraz plakatach. Najnowsze promocje możesz przeglądać na: https://hitpol.pl/gazetka/

Jabłka – źródło witaminy C

Jesień to z pewnością czas dla jabłek. Pięknie prezentują się w kolorowych sadach, zdrowe, pyszne i do tego pełne witamin. To jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. W jabłku kryją się duże ilości witaminy C, A, potasu, wapnia, magnezu i przeciwutleniaczy. Witamina C odpowiada za odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym dla dzieci. Magnez i wapń w owocach są potrzebne osobom starszym pomagając zmniejszyć ryzyko osteoporozy. A fosfor w jabłkach stymuluje aktywność mózgu i wzmacnia układ nerwowy. 

Jesienią warto także pamiętać o naturalnych sokach, przetworach czy też musach, z których możemy korzystać cały rok. Dużą zaletą jabłek jest to, że można wykorzystać je w kuchni na wiele sposób: do deserów, kompotów, surówek, soków, przecierów czy nawet dań mięsnych. W naszych przepisach możecie znaleźć pyszną kulinarną inspirację na Karkówkę z jabłkami (https://hitpol.pl/przepisy/karkowka-z-jablkami/). 

Gruszki – jesienne owoce

Słodka i orzeźwiająca – gruszka wypełnia nasze sady jesienią i wtedy też smakuje najlepiej. Gruszki to bogactwo witamin jak np. A, B1, B2, B6, C i PP, składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza czy też jodu oraz błonnika. Wiele odmian gruszek dojrzewa właśnie jesienią, zwykle do końca września. Chrupanie soczystych gruszek pozytywnie wpływa na nasz organizm, pomagając w leczeniu zaparć, regulując cholesterol i przedłużając uczucie sytości – przez to też gruszka jest częstym składnikiem wielu diet. 

Jesienią jednym z najlepszych deserów są pieczone gruszki z konfiturą czy też tarta gruszkowa. Już teraz możesz sprawdzić jeden z naszych przepisów na gruszki w cynamonie (https://hitpol.pl/przepisy/pieczone-gruszki-z-cynamonem/). Z suszonych owoców można zrobić kompot, który ma właściwości przeciwgorączkowe, a nawet pomaga osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. 

Śliwka – dla szczupłej sylwetki i silnych mięśni 

Jesień pachnie… śliwkami! Te małe owoce nie tylko przekonują smakiem i aromatem, ale też mają wiele cennych właściwości. Ze śliwkami mogą polubić się wszyscy, którzy mają problemy z trawieniem i zaparciami. Śliwki dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego regulują te dolegliwości, wspomagają oczyszczanie układu pokarmowego i usuwanie cholesterolu. To nie koniec ich właściwości. Śliwki zawierają zestaw witamin z grupy B, mając korzystny wpływ na układ nerwowy, a także na nasz nastrój. 

Śliwki chętnie wykorzystujemy w kuchni do kompotów, powideł, ciast, sosów, świetnie sprawdzają się w daniach wegetariańskich i mięsnych. Suszone czy świeże? Śliwki suszone są także pyszne, mają także 4-razy więcej błonnika, dużą porcję fosforu, żelaza i witaminy A. Jesienią możemy cieszyć się smakiem świeżych, soczystych śliwek, z kolei w innych miesiącach w roku korzystajmy z cennych właściwości śliwek suszonych. A jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, to sprawdź kulinarną inspirację od Sieci Hitpol na przepyszną kaczkę w śliwkach (https://hitpol.pl/przepisy/kaczka-w-sliwkach/). 

Pigwa poprawia odporność

Wyglądem przypomina połączenie jabłka z gruszką. Pigwa to nietypowy owoc, który wyróżnia wyjątkowy aromat, smak oraz wiele właściwości odżywczych. Wśród minerałów można znaleźć magnez, potas i żelazo oraz ważne dla naszego organizmy z grupy B. Owoce pigwy są doskonałym składnikiem dżemów, soków, kompotów i wiele innych przetworów. Pigwa to bogactwo witaminy C, 100 g pigwy odpowiada mniej więcej 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. 

Dynia – królowa jesieni 

Piękna, słoneczna, bogata w wartości odżywcze i pyszna – czas na wizytówkę jesieni, czyli dynię! Niektórym dynia kojarzy się tylko jako ozdoba Halloween. Dynia jednak coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach jako składnik wielu dań czy też przetworów. Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, ale posiada także wiele witamin, jak E, A, C, D i B, a także magnez, potas, żelazo, wapń i błonnik. Sok ze świeżej miazgi dyni jest wskazany przy chorobach nerek oraz układu krążenia. Dynia reguluje przemianę materii, wpływa na spadek cholesterolu i glukozy we krwi, pomagając w leczeniu cukrzycy. Z dyni można przygotować wiele smacznych dań, coraz bardziej popularne są babeczki dyniowe czy też tarty. Bardzo smaczna jest także dynia konserwowa. Warto wykorzystać pestki z dyni – po wysuszeniu idealnie sprawdzą się w sałatkach, koktajlach, do pieczywa czy nawet ciasta. Warto sprawdzić przepisy na dania z dynią w roli głównej. Polecamy przepis na Dyniowe curry (https://hitpol.pl/przepisy/dyniowe-curry/), Makaron z dynią i mascarpone (https://hitpol.pl/przepisy/makaron-z-dynia-i-mascarpone/) oraz na Jesienne szaszłyki z dynią i kurczakiem (https://hitpol.pl/przepisy/jesienne-szaszlyki-z-dynia-i-kurczakiem/). 

Zdrowo i tanio 

Sezonowe owoce i warzywa dają nam wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni z różnymi smakami oraz daniami. Warto jeść produkty sezonowe, nie tylko dlatego, że w tym okresie są najtańsze, ale przede wszystkim przez ich najlepsze właściwości zdrowotne. W sklepach Sieci Hitpol znajdziesz nie tylko szeroki wybór owoców i warzyw, ale także skorzystasz z sezonowych promocji. Dostępne są także ulotki z przepisami – kulinarne inspiracje dla naszych Klientów, którzy podczas zakupów mogą zabrać ze sobą także pomysły na pyszne dania. Przepisy z ulotek dostępne są także na naszej stronie (https://hitpol.pl/przepisy/). Sprawdź już teraz najnowszą gazetkę promocyjną lub plakaty promocyjne i zobacz, jaką ofertę dla Ciebie przygotowaliśmy!