Jesienne szaszłyki z dynią i kurczakiem


Liczba osób: 4

Budżet: tanie

Czas przygotowania: 40 min. + 3h marynowania

Poziom: łatwe
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 500 g dynii Hokkaido
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Idealne dla miłośników jesiennych smaków — szaszłyki z dynią, kurczakiem i papryką w aromatycznych przyprawach!
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekany czosnek, po chwili dołożyć mięso mielone i obsmażyć. Pod koniec dodać natkę pietruszki i doprawić przyprawami. Wymieszać. Ryż ugotować na półtwardo i ostudzić. Papryki wydrążyć z gniazd nasiennych. Farsz wymieszać z ryżem, a następnie delikatnie połączyć z pokrojoną w kostkę fetą, tak, aby się nie rozpadła. Papryki wypełnić farszem, skropić oliwą i zamknąć odkrojonym wierzchem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez 40 minut.