Zdrowe odżywianie na jesień

Jesień wymaga od nas z pewnością dużo więcej niż lato – dni są chłodniejsze, dlatego też nasz organizm musi być na to gotowy. Dlatego warto pomyśleć o zmianie swoich nawyków żywieniowych i przeniesieniu ich z trybu letniego na jesienny. Jesień dyktuje nam swoje własne zasady. Dni słonecznych mamy do dyspozycji coraz mniej, a chłodne wiatry są coraz silniejsze. Jest to znak, że trzeba lepiej zadbać o odporność organizmu i zdrowe odżywianie.

Zdrowe odżywianie na jesień

W okresie jesiennym jadłospis powinien być bogaty w produkty zawierające witaminy, dzięki czemu będzie można uchronić się przed infekcjami wirusowymi. Aby być aktywnym, pełnym energii o tej porze roku i cieszyć się piękną scenerią, ważne jest prawidłowe odżywianie oraz odpowiedni tryb życia. Jesienią jak mogłoby się wydawać, nie potrzebujemy białek i tłuszczów, ale złożonych węglowodanów, które są głównymi dostawcami energii dla naszego organizmu, a ich niedobór jest obarczony zaburzeniami metabolicznymi. Węglowodany złożone, w przeciwieństwie do prostych, wchłaniają się wolniej i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. A to oznacza, że konieczne jest dodanie do menu zbóż, warzyw, owoców i ziół. Oprócz węglowodanów wszystkie te produkty zawierają błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Witaminy zawarte w produktach spożywczych

1. Głównym pomocnikiem odporności jest witamina C, zawarta w cytrynach, kiwi, jabłkach, papryce, pietruszce oraz czosnku.

2. Kolejna to witamina A, która odpowiada za hormony, stan skóry i błon śluzowych. Szukaj go w jajkach, marchwi, mleku, czerwonych i pomarańczowych owocach oraz warzywach. Należy pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach.

3. Teraz przyszła kolej na witaminę urody – E, która chroni skórę i poziom hormonów. Należy jej szukać w tłuszczach roślinnych i produktach, jak: orzechy, nasiona, oliwki.

4. Również jesienią należy zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, która odpowiada za przyswajanie wapnia. Jej źródłem są promienie słoneczne, ryby morskie, wątróbka, mleko czy też żółtko jajka.

5. Warto zadbać o odpowiednią ilość witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, trawienie i wytwarzanie komórek krwi. Przedstawiciele tej grupy zawarte są w pełnych ziarnach, bananach, mięsie, orzechach.

Dobrze skomponowana i zróżnicowana dieta pomoże Ci przetrwać jesień bez strat i nie wpaść w jesienną chandrę. Świeże produkty najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach Hitpol! Znajdziesz tam bogatą gamę smaków w atrakcyjnych cenach.

Pamiętaj, aby włączyć do swojej diety warzywa

Pojawiła się nowa pora roku, co oznacza, że czas oprzeć się na pożywnych i zdrowych warzywach. Aktywuj swoją kulinarną wyobraźnię i rozpieszczaj rodzinę obfitym, zdrowym i pożywnym jedzeniem. Pamiętaj, aby włączyć do swojej diety cebulę i czosnek. Mają doskonałe działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Jedz regularnie małe ilości tych warzyw, co pozytywnie wpłynie na poprawę Twojej odporności. 

Nabiał i produkty mleczne doskonałe na jesień

Ważnym elementem jesiennej diety są produkty mleczne. Jest to idealna opcja dla pożywnego, ale nie tak wysokokalorycznego jedzenia. Warto spożywać: kefir, mleko, jogurt, twarożek.

Kontroluj spożycie tłustych potraw

Jesienią każdy chce się ogrzać na wszystkie możliwe sposoby. Cynamonowa tarta z jabłkami z aromatyczną herbatą to idealne zakończenie dnia. Ale nie zapomnij o zdrowym rozsądku. W zimnych porach roku i gdy temperatura spada, organizm włącza swoją zdolność do magazynowania tłuszczu na “trudne czasy”. Dlatego lepiej trochę ograniczyć produkty wysokokaloryczne i tłuste. Lepiej spożywać chude mięso, chudy nabiał, ryby, oliwę z oliwek, orzechy czy też awokado. Idealną dietą na ten czas jest bogata w witaminy dieta śródziemnomorska. 

Gotuj zupy jesienią

Wraz z nadejściem chłodu i spadkiem temperatury za oknem, zupy znów nabrały znaczenia. Ważne! Po pierwsze, staraj się gotować zupy warzywne, mają mniej kalorii. Polecamy oczywiście wypróbować rozgrzewającą zupę dyniową. Warto zrezygnować z dressingów w postaci kwaśnej śmietany czy mąki do zagęszczenia zupy. Są to zbędne i absolutnie niepotrzebne kalorie. 

Eksperymentuj z ziemniakami

Ziemniaki to świetny produkt na jesień. Zawiera dużą ilość witaminy C, białka, magnezu, fosforu i potasu. Czy ziemniaki tuczą? Zaskakujące jest to, że ziemniaki tak naprawdę zawierają niewiele kalorii. Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale także są źródłem błonnika pokarmowego, ważnego w prawidłowej pracy jelit. Ziemniak pomaga w trawieniu, daje uczucie sytości, co doskonale sprawdza się w diecie. Zwykle szkoda tkwi w towarzyszących potrawach i wysokokalorycznych sosach. Aby ziemniaki przynosiły same korzyści, naucz się je prawidłowo gotować. Najlepiej gotować je na parze lub w małej ilości wody oraz piec ziemniaki w mundurkach, jeśli nie chcemy stracić ich składników mineralnych. 

Pełne ziarna w jesiennej diecie

Ziarna to źródło błonnika, który skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, co jest szczególnie ważne w jesiennym okresie. Zwróć uwagę na to, aby w Twojej diecie obecny był chleb pełnoziarnisty, orzechy oraz płatki zbożowe. Doskonale odżywiają organizm pożytecznymi substancjami i na długo utrzymują uczucie sytości.

Bądź aktywny jesienią

Aby pozostać w dobrej formie, nie zapomnij o aktywności fizycznej. Świetnym pomysłem są nawet zwykłe spacery, podczas których można podziwiać jesienne krajobrazy. Nie siedź w domu, bo na dworze podobno jest zimno. Wystarczy ubrać się ciepło, aby nie zmarznąć. Dzięki temu nie tylko zawsze będziesz pełen energii, ale także pomożesz sobie w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej.