Pora na przetwory – tradycyjnie najlepsze

Sezon na domowe przetwory zaczyna się już w maju i może trwać nawet do listopada. To doskonały sposób na uchwycenie smaków wiosny i lata. Warzywa oraz owoce dostarczają nam wielu potrzebnych składników i witamin, wzmacniają naszą odporność, dlatego przetwory są nie tylko smaczne, ale również i zdrowe. Lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu owocowo-warzywnego, dzięki czemu Twoja spiżarnia zapełni się samymi pysznościami!

Lipcowe smakołyki

Połowa wakacji już za nami, ale jeszcze nic straconego! Wciąż pozostaje sporo owoców i warzyw, z których można zrobić pyszne sałatki, pikle, konfitury czy soki. Pomysłów jest dużo, ale warto bazować na tradycji, która w przypadku przetworów jest niezawodna – każdy pamięta smak kiszonych ogórków z dzieciństwa czy ulubionego dżemu malinowego, jaki robiła nasza babcia.

Lipiec obfituje przede wszystkim w czarne jagody, porzeczki, morele, poziomki, truskawki czy również pyszne czereśnie. To także czas na fasolkę szparagową oraz ogórki. Jakie przetwory można zrobić z tych owoców i warzyw? Z pewnością na pierwszym miejscu będą różnego rodzaju dżemy, soki, musy i konfitury. Zaczyna się także sezon na kiszone ogórki, stanowiące podstawę kuchni polskiej. Nie zapomnijcie także o przyprawach, które dodadzą smaku i aromatu naszym przetworom.

Jeśli chcecie sprawdzić kalendarz sezonowych owoców i warzyw w lipcu – przeczytajcie również artykuł „Zdrowe i sezonowe – owoce i warzywa w lipcu”.

Lato w słoiku

Sierpień to wysyp produktów, które można wykorzystać na przetwory. Zaczyna się zbiór słodkich śliwek – mirabelek i renklod, idealnych na domowe powidła, kompoty, śliwki w słodkiej marynacie czy nawet naturalne sosy do mięs. Polecamy również śliwki z jabłkami, które również w tym okresie są najlepsze na przetwory – wystarczy dodać cynamon, goździki, imbir i zyskujemy słoiczki pełne prawdziwych pyszności.

Gruszki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, wiśnie oraz czarny bez – to kolejne uwielbiane przez wszystkich owoce na sierpniowe przetwory. Warto przygotować także sałatki wielowarzywne, pikle, przetwory z cukinii, kalafiora oraz papryki. Jeśli sierpień jest deszczowy, pojawiają się również grzyby, takie jak kurki, maślaki i prawdziwki oraz wiele innych – idealne nie tylko do suszenia, ale i do marynowania.

Jednym z warzyw, które jest najzdrowsze – właśnie poprzez poddanie go obróbce termicznej, jest pomidor. Im dłużej dusimy pomidory, tym bardziej zyskują one więcej wartości odżywczych. Dlatego polecamy domowe przeciery, ketchupy czy pasty. Tak przygotowane pomidory są prawdziwą bombą silnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów czy chorób serca.

Przygotuj się na zimę!

Zdrowe i naturalne – domowe spiżarnie to skarbnica wielu smaków, które będą towarzyszyły nam podczas zimy. Warto je zrobić, gdy trwa sezon, aby później mieć możliwość smakowania samodzielnie przygotowanych przetworów.

A jakie są Wasze ulubione przetwory? Piszcie w komentarzach!