Naturalnie zdrowe – 5 pomysłów na pasty warzywne
Zaczyna się jesień, a więc czas zbiorów warzyw, z których można zrobić domowe pasty warzywne. Dynia, bakłażan, cukinia, buraki i papryka – wolno dojrzewające, sezonowe i idealne do pysznych smarowideł. Dodatkowo bogate w wiele witamin i minerałów zakonserwowanych w małych słoiczkach. Z sezonowych warzyw można zrobić nie tylko smaczne pasty na kanapki, ale również gotowe sosy do makaronów, mięs czy zapiekanek. Przedstawiamy Wam pięć pomysłów na aromatyczne pasty, które będziecie chcieli wypróbować w swoim domu!
Czas na dynie!
To jeszcze nie Halloween, ale dynia obecna jest już w naszej kuchni. Sezon na to słodkie warzywo zaczyna się już w lipcu i trwa przez całą jesień. Zdrowa, pełna witamin, korzystna dla naszego zdrowia i wspomagająca odchudzanie. Pomysłów na dania z dyni jest wiele, jednak dla wielbicieli dobrych kanapek, polecamy pyszną pastę z dyni, suszonych pomidorów, pietruszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i szczypty chili. Mniam! Takie połączenie jest istną gratką dla fanów dyni i wyrazistego smaku, który nigdy się nie nudzi.
Papryka prosto z Bałkanów
Znacie ajvar, popularną serbską pastę warzywną? Może być pikantna, ale też łagodna. Idealnie nadaje się do sosów, mięs, burgerów czy kanapek. Nie zdziwimy się również, gdyby była wyjadana prosto ze słoika. Ajvar to tradycyjna bałkańska pasta przyrządzana z pieczonej papryki, pomidorów, bakłażana, czosnku, z dodatkiem przypraw. Znana jako jedna z najbardziej aromatycznych i soczystych past, do której można dodać papryczkę chili lub jeść ją w bardziej łagodniejszym wydaniu.
Wegański hummus
Tym razem przenosimy się na Bliski Wschód, bo stamtąd pochodzi coraz bardziej popularny hummus. To zdrowa, wegańska pasta idealna do chleba, która podbija serca Polaków. Hummus zwykle przygotowuje się na bazie ciecierzycy oraz czerwonej soczewicy. Jednak kombinacji jest wiele i są zależne od kubków smakowych każdego z Was. Wymiennie, zamiast soczewicy można dodawać suszone pomidory, awokado, cukinię lub dynię.
Marchewka inaczej
Prawdopodobnie każdy ma ją w swojej lodówce. Pieczona marchewka, z dodatkiem imbiru, cynamonu, skórki z cytryny, pieprzu cayenne oraz pestek dyni. Nieco ostra i aromatyczna – od dzisiaj śniadania nie muszą być nudne! Pastę z marchewki można zrobić na wiele innych sposobów, do posypania polecamy użyć czarnuszki, sezamu, natki pietruszki lub szczypiorku.
Może biała fasola?
Jeśli jeszcze nie jedliście pasty z białej fasoli, to koniecznie musicie to nadrobić. Prosta i smaczna, ale zarazem zdrowa – fasola to źródło białka roślinnego, dostarcza dużej dawki energii, jest sycąca oraz pożywna. Pasta z białej fasoli z dodatkiem musztardy, majeranku, czosnku oraz ziela angielskiego to jeden z pomysłów, który zawojuje niejedno podniebienie. W inne kompozycji fasolę można zestawić z cebulą, sokiem z cytryny oraz świeżym rozmarynem.
W przygotowaniu past warzywnych polecamy mieć pod ręką oliwę z oliwek oraz świeże zioła, które dodadzą smaku i aromatu. Pyszne, kolorowe i zdrowe – pasty warzywne to idealny pomysł na urozmaicenie śniadania, świetne dodatki do sosów, mięs, burgerów lub proste, ale sprawdzone przystawki.