Odporność na początku wiosny – jakie produkty mają najwięcej witamin?
Odporność na początku wiosny – jakie produkty mają najwięcej witamin? Na początku wiosny warto zadbać o swoje zdrowie i wzmocnienie odporności organizmu. Pierwszym krokiem jest dostosowanie diety. W „koszyku szczęścia” powinny znaleźć się takie produkty jak: różne rodzaje ryb morskich, banany, daktyle, kilka pęczków zieleniny (sałata, szpinak, rukola), świeże i mrożone truskawki, ser, tabliczka ciemnej czekolady, paczka orzechów nerkowca i awokado. Gdzie zrobić zakupy, aby wszystkie produkty były świeże i wyselekcjonowane? W sklepach Hitpol zrobisz zakupy w rozsądnej cenie i w Twoim domu znajdą się produkty najwyższej jakości, bogate w cenne witaminy, które poprawią odporność całej rodziny. Tutaj kupisz produkty, z których przygotujesz zdrowe dania na cały dzień.
Przesilenie wiosenne – dlaczego na wiosnę brakuje nam witamin?
Wiosna jest porą roku, podczas której wszystko budzi się do życia. Także my chcielibyśmy mieć więcej energii i siły, ale czasami ciało odmawia nam posłuszeństwa. Wiele osób w okresie wiosennego przesilenia narzeka na zmęczenie, częste bóle głowy, senność i osłabienie. Okazuje się, że wiosenne przesilenie to sygnał, który otrzymujemy od naszego organizmu, że czegoś nam brakuje. Skąd bierze się to uczucie? Wiosenne przesilenie jest efektem nie nadążającego zegara biologicznego za zmianą pór roku oraz nagłym wzrostem promieniowania słonecznego. Wówczas zmienia się nasza gospodarka hormonalna i przyśpiesza metabolizm. Za brak energii odpowiedzialny jest także niedobór witamin i składników mineralnych. W tym przypadku wiele zależy od zróżnicowanej diety, bogatej w owoce i warzywa. Występują one także w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w rybach, jajkach, serach i produktach mlecznych, których spożywanie wpływa na nasz nastrój i układ odpornościowy.
Jakich witamin najczęściej nam brakuje?
Na wiosnę najczęściej dochodzi do niedoborów witamin, takich jak: potas, cynk, magnez, witaminy z grupy B, żelazo, witaminy C oraz D. Nasz organizm wytwarza witaminę D pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety tracimy ją w czasie zimy. Witamina D wpływa na cały organizm, dlatego często nazywa się ją “witaminą życia”. Dlatego już wczesną wiosną warto zadbać o uzupełnienie witaminy D. Jakie jest naturalne źródło witaminy D? Najwięcej witaminy D znajdziesz w rybach morskich, np. łososiu, śledziach, a nawet popularnej makreli. Osoby, które nie do końca przepadają za rybami, witaminę D znajdą w żółtkach jaj, mlekach roślinnych np. sojowych, ryżowych lub owsianych, które można kupić w sklepach Hitpol.
To warto wiedzieć!
Witaminy poprawiające funkcjonowanie układu immunologicznego:
- B (zboża, orzechy, nasiona, mięso, nabiał, jaja, rośliny strączkowe, banany, grzyby).
- A (rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, pomarańczowe i żółte).
- E (awokado, orzechy, oleje roślinne, brokuły, zielone warzywa liściaste).
- C (cytrusy, kiwi, jagody, papryka, kapusta kiszona, zielony groszek, brukselka, świeże zioła, herbatka z dzikiej róży).
- D (ryby: łosoś, makrela, śledź, żółtko jajka, grzyby).
Włącz do menu produkty bogate w kwercetynę. Ta substancja jest silnym przeciwutleniaczem i asystentem odporności. Występuje w ciemnoczerwonych, fioletowych warzywach i owocach: czerwonej cebuli, borówkach, jabłkach, pomidorach.
O jakich produktach na poprawę odporności nie można zapominać?
Wczesną wiosną, zanim zaczną się sezonowe świeże owoce i warzywa, doskonałym źródłem witaminy C jest kapusta kiszona. Proces fermentacji działa cuda w kapuście kiszonej i dzięki temu zawiera ona nie tylko sporo witaminy C, ale także magnez, potas, żelazo i wapń. W kapuście kiszonej znajdują się także witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K.
Czosnek i cebula zapobiegają skutkom promieniowania jonizującego i są polecane osobom pracującym przy komputerze. Czosnek, jeden z najlepszych pokarmów przeciwnowotworowych, ze względu na dużą ilość zawartych w nim organicznych związków selenu, wykazuje takie same właściwości antybakteryjne jak penicylina. Usuwa metale ciężkie, obniża poziom cholesterolu całkowitego i wzmacnia układ odpornościowy. Włącz te niesamowite naturalne witaminy do swojej diety każdego dnia, aby uzyskać natychmiastowe rezultaty.
Równie ważny jest sposób przygotowania jedzenia. Wybierz przepisy na parze, w piekarniku lub gotowane na małym ogniu. Warzywa najlepiej spożywać świeże lub jako sałatkę. Jeśli nie lubisz ich smaku, gotuj z minimalną obróbką cieplną. Nie zapominaj też o śniadaniu – najlepiej pożywnym, bogatym w produkty zbożowe, mleczne czy też jajka. Dobrym pomysłem na śniadanie jest prosta i szybka w przygotowaniu owsianka.
Zdrowe jedzenie to jedno, ale równie istotny jest także regularny wysiłek fizyczny, który jest wsparciem dla odpowiednio wybranej diety. Gdy dni są coraz cieplejsze, warto skorzystać z pogody i postawić na ruch na świeżym powietrzu. W czasie przesilenia wiosennego potrzebujemy odpoczynku i relaksu oraz odpowiedniej ilości snu. Gotowi na wiosnę? Odpowiednia dieta, ruch na świeżym powietrzu, czas na relaks i możemy śmiało wkroczyć w nową porę roku. Świeże owoce, warzywa oraz wiele produktów spożywczych, a także produkty roślinne — to wszystko znajdziesz w sklepach Hitpol.
Gdzie kupić produkty, które wzbogacą Twój organizm?
Wiosna to czas nowalijek. I to one przychodzą nam z pomocą, gdy brakuje nam energii i czujemy się zmęczeni. Świeże sałatki, zdrowe kiełki, świeżo wyciskane soki i surówki pełne warzyw — warto zaopatrzyć swoją lodówkę w świeże owoce i warzywa. Znajdziesz je w sklepach Hitpol i to w super promocjach — co tydzień szukaj produktów z plakatów promocyjnych. Informacje o promocjach znajdziesz także w aplikacji Blix, Moja Gazetka, na stronie www.hitpol.pl oraz na Facebooku Sieci Hitpol: https://www.facebook.com/sklepyhitpol