Autor : Ewelina Obłój – Golcowa
Składniki : - 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 1,2 l. bulionu warzywnego
- 15 g żółtego sera
- 20 dag serka topionego Hochland
- 25 dag śmietanki kremowej
- pół pęczka szczypiorku
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- 6 kromek ciemnego chleba
Wykonanie : Cebulę obrać, posiekać w kostkę, poddusić na łyżce masła , oprószyć mąką i nie rumieniąc zasmażyć. Następnie cały czas mieszając, bardzo powoli, małymi porcjami dolewać bulion i zagotować. Żółty ser zetrzeć na tarce a serek topiony pokrajać w plastry. Obydwa sery włożyć do bulionu, wlać śmietankę i mieszając podgrzewać, aż sery się roztopią. Zupę przyprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia. Chleb pokroić w kostkę i obsmażyć na pozostałym maśle. Natkę oraz szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Tuż przed podaniem zupę posypać grzankami i posiekaną zieleniną. |