Zupa krem z porem i groszkiem

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Prosta w przygotowaniu i pyszna – zdrowa zupa krem z zielonego groszku i pora to dobry wybór na udany obiad!

Sposób przygotowania:

Pora pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko poddusić, następnie dodać pory i podsmażać co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion warzywny i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem dodać zielony groszek. Zupę doprawić do smaku i zmiksować z dodatkiem mleka oraz listków bazylii. Ponownie zagotować.

 

Krem można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.