Zupa krem z porem i groszkiem
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 łodygi pora
- 4 ziemniaki
- 250 g zielonego groszku (mrożonego)
- 1 l wywaru warzywnego
- ½ szklanki mleka
- świeże listki bazylii
Prosta w przygotowaniu i pyszna – zdrowa zupa krem z zielonego groszku i pora to dobry wybór na udany obiad!
Sposób przygotowania:
Pora pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko poddusić, następnie dodać pory i podsmażać co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion warzywny i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem dodać zielony groszek. Zupę doprawić do smaku i zmiksować z dodatkiem mleka oraz listków bazylii. Ponownie zagotować.
Krem można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.