Zupa krem z papryki

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 25 min.


Poziom: łatwe


Kremowa zupa z pieczoną papryką i pomidorami – pyszna propozycja na obiad!

Sposób przygotowania:

Papryki wyłożyć na blachę i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 8 minut, następnie je obrócić i wyjąć gdy skórka zrobi się lekko brązowa. Następnie jeszcze gorące włożyć do pojemnika i przykryć szczelnie przykrywką. Tak przygotowane papryki będą się lepiej obierać – po kilku minutach  ściągnąć skórkę i pokroić je na mniejsze kawałki.

 

Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pokrojoną w piórka cebulę. Oprószyć ją solą i przełożyć do garnka, dodać bulion, pomidory i przyprawy oraz paprykę. Gotować aż papryka będzie miękka, następnie całość zmiksować. Krem przyprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Zupę krem wyłożyć na talerze, można ją podawać z kleksem jogurtu naturalnego, pestkami dyni, słonecznika i posiekaną pietruszką.