Zupa krem z papryki
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 pomidory
- 3 duże papryki
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- liść laurowy
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- szczypta papryki chili
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- gęsty jogurt naturalny
- garść pestek dyni i słonecznika
- garść posiekanej pietruszki
Kremowa zupa z pieczoną papryką i pomidorami – pyszna propozycja na obiad!
Sposób przygotowania:
Papryki wyłożyć na blachę i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 8 minut, następnie je obrócić i wyjąć gdy skórka zrobi się lekko brązowa. Następnie jeszcze gorące włożyć do pojemnika i przykryć szczelnie przykrywką. Tak przygotowane papryki będą się lepiej obierać – po kilku minutach ściągnąć skórkę i pokroić je na mniejsze kawałki.
Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pokrojoną w piórka cebulę. Oprószyć ją solą i przełożyć do garnka, dodać bulion, pomidory i przyprawy oraz paprykę. Gotować aż papryka będzie miękka, następnie całość zmiksować. Krem przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę krem wyłożyć na talerze, można ją podawać z kleksem jogurtu naturalnego, pestkami dyni, słonecznika i posiekaną pietruszką.