Zupa krem z kukurydzy
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 l bulionu jarzynowego
- 340g kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
Pyszny, łagodny smak oraz prostota wykonania – zupa krem z kukurydzy to idealne danie na szybki obiad!
Sposób przygotowania:
Odcedzoną kukurydzę poddusić na maśle przez około 10 minut. Bulion połączyć z kukurydzą i gotować przez 15 minut. Zupę zblendować na gładki krem i ponownie zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Krem doprawić przyprawami: papryką słodką, chili, gałką muszkatołową, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.