Zupa krem pieczarkowa

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Kremowa, klasyczna zupa z pieczarkami – idealna i prosta w przygotowaniu!

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i plasterki pora. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażać przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażać. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zblendować na gładki krem. Na koniec do śmietany dodać 2 łyżki zupy, wymieszać i powoli wlewać do zupy – cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

 

Gotowy krem pieczarkowy dekorować posiekaną natką pietruszki oraz podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.