Zupa krem pieczarkowa
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- ½ pora
- 1 mała marchewka
- pęczek pietruszki
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz
- Do podania:
- groszek ptysiowy lub grzanki
Kremowa, klasyczna zupa z pieczarkami – idealna i prosta w przygotowaniu!
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i plasterki pora. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażać przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażać. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zblendować na gładki krem. Na koniec do śmietany dodać 2 łyżki zupy, wymieszać i powoli wlewać do zupy – cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Gotowy krem pieczarkowy dekorować posiekaną natką pietruszki oraz podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.