Zupa dyniowa
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 mała dynia Hokkaido (800 g)
- 25 g ziemniaków
- 1 duża łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- grzanki
- pestki dyni
- sól, pieprz
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to musisz to nadrobić! Smaczna i rozgrzewająca zupa-krem z dyni to danie idealne na chłodniejsze dni! Pychota!
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w małą kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię, ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Całość podsmażać przez 5 minut. Gdy dynia lekko zmięknie, dodać bulion, garnek przykryć i gotować przez około 15 minut. Gotową zupę zmiksować, dodając mleko – zależnie od smaku.
Pestki z dyni uprażyć na patelni. Zupę wyłożyć na talerze, dodać grzanki, pestki oraz posiekaną natkę pietruszki.