Żeberka w warzywach
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: łatwe
Poziom: 110 min.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 5 małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryczki chili
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki: rozmarynu, papryki słodkiej, kminku, majeranku
Nie masz pomysłu na żeberka? Podpowiadamy – sprawdź przepis na pyszne żeberka w warzywach!
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać, pokroić razem z papryczką w plasterki lub ćwiartki. Żeberka posmarować musztardą i układać je w naczyniu żaroodpornym. Następnie obłożyć warzywami, wierzch posypać solą, pieprzem, ziołami. W środek włożyć liście laurowe i ziela angielskie. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie piec pod przykryciem przez 1 godzinę w 180 stopniach C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 30 minut.