Żeberka BBQ
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 120 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych (1,5 kg)
- musztarda sarepska
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu i soli
- 1 łyżka oregano suszonego
- Sos BBQ:
- 1/2 szklanki ketchupu łagodnego
- 1/3 szklanki cydru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
Najlepsze klasyczne żeberka w słodko-pikantnym sosie BBQ! Łap przepis i przygotuj pyszny obiad!
Sposób przygotowania:
Składniki sosu BBQ umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Resztę przypraw wymieszać. Żeberka ułożyć na blasze. Mięso z obu stron posmarować musztardą i natrzeć przyprawami. Żeberka przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach C przez 90 minut. Wyjąć żeberka i posmarować z obu stron sosem BBQ. Ponownie piec przez 15 minut w 180 stopniach C bez przykrycia. Gotowe podawać z frytkami i sałatką.