Zawijane bułeczki z makiem
![](https://hitpol.pl/wp-content/uploads/2019/02/450-x-300-drugie-3.png)
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_39.jpg)
Liczba osób: 8
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_41.jpg)
Budżet: średni
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_43.jpg)
Czas przygotowania: 3 h
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_45.jpg)
Poziom: średni
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g masła
- 60 g rodzynek
- 300g masy makowej
Co dziś na deser? Może zawijane bułeczki z makiem i rodzynkami? Znikną ze stołu w pięć minut!
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Mąkę połączyć ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. W mące zrobić dołek i stopniowo wlewać mleko. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, dodając żółtka, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiać, następnie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty. Na płacie rozsmarować połowę masy makowej, posypać rodzynkami i zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku oraz kroić w poprzek na plastry. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec przez 20 minut.
Bułeczki można polać lukrem i ozdobić rodzynkami.