Zawijane bułeczki z makiem

Liczba osób: 8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 3 h


Poziom: średni


Co dziś na deser? Może zawijane bułeczki z makiem i rodzynkami? Znikną ze stołu w pięć minut!

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Mąkę połączyć ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. W mące zrobić dołek i stopniowo wlewać mleko. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, dodając żółtka, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiać, następnie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty. Na płacie rozsmarować połowę masy makowej, posypać rodzynkami i zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku oraz kroić w poprzek na plastry. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec przez 20 minut.

Bułeczki można polać lukrem i ozdobić rodzynkami.