Zawijane bułeczki z makiem
Liczba osób: 8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 3 h
Poziom: średni
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g masła
- 60 g rodzynek
- 300g masy makowej
Co dziś na deser? Może zawijane bułeczki z makiem i rodzynkami? Znikną ze stołu w pięć minut!
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Mąkę połączyć ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. W mące zrobić dołek i stopniowo wlewać mleko. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, dodając żółtka, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiać, następnie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty. Na płacie rozsmarować połowę masy makowej, posypać rodzynkami i zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku oraz kroić w poprzek na plastry. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec przez 20 minut.
Bułeczki można polać lukrem i ozdobić rodzynkami.