Zapiekanka z ziemniakami i brokułami

Liczba osób: 5-6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Wegetariańska zapiekanka dla całej rodziny – zdrowe brokuły, pożywne ziemniaki z kremowym sosem beszamelowym. Pycha!

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę i wrzuć nóżki brokuła, gotować przez minutę. Naczynie żaroodporne posmarować lekko masłem, na spodzie ułożyć połowę plastrów ziemniaków, oprószyć je solą, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, nóżki brokuła i resztę ziemniaków, również doprawić je solą. Przygotować sos beszamelowy: w małym garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać, aż postanie gładka masa. Następnie cały czas mieszając, powoli wlewać mleko. Sos mieszać, aż zgęstnieje, pod koniec doprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos beszamelowy wylać na zapiekankę i posypać ją serem mozzarella.

Zapiekankę wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać przez około 15 minut, aż ser lekko się zarumieni.

Gotową zapiekankę można udekorować listami świeżej bazylii.