Zapiekanka z dynią i kurczakiem

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Bardzo prosta zapiekanka z kurczakiem i dynią – pożywne danie idealne na rodzinny obiad!

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać i zalać 1 szklanką zimnej wody. Moczyć je przez około 2 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wyłożyć nim dno formy żaroodpornej. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć w mące. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy smażyć kurczaka do zarumienienia. Dodać upieczoną dynię, doprawić solą, pieprzem, gałą muszkatołową, skropić sokiem z limonki i wymieszać. Kurczaka z dynią wyłożyć na makaron. Na drugiej łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby i masło. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Grzyby wyłożyć na kurczaka i dynię. Całość zalać bulionem, posypać suszonym tymiankiem, pieprzem i parmezanem. Piec w 200 stopniach C przez około 20 minut.

 

*Obraną dynię pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem . Wyłożyć ją na blachę i piec przez około 30 minut w 180 stopniach C, aż będzie miękka.

 

Smacznego!