Zapiekanka z dynią i kurczakiem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 10 g suszonych borowików
- 200 g makaronu rurki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 450 g upieczonej dyni*
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 limonki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bulionu
- 150 g startego parmezanu
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
Bardzo prosta zapiekanka z kurczakiem i dynią – pożywne danie idealne na rodzinny obiad!
Sposób przygotowania:
Grzyby opłukać i zalać 1 szklanką zimnej wody. Moczyć je przez około 2 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wyłożyć nim dno formy żaroodpornej. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć w mące. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy smażyć kurczaka do zarumienienia. Dodać upieczoną dynię, doprawić solą, pieprzem, gałą muszkatołową, skropić sokiem z limonki i wymieszać. Kurczaka z dynią wyłożyć na makaron. Na drugiej łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby i masło. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Grzyby wyłożyć na kurczaka i dynię. Całość zalać bulionem, posypać suszonym tymiankiem, pieprzem i parmezanem. Piec w 200 stopniach C przez około 20 minut.
*Obraną dynię pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem . Wyłożyć ją na blachę i piec przez około 30 minut w 180 stopniach C, aż będzie miękka.
Smacznego!