Włoskie Calzone
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 140 min.
Poziom: średni
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- Farsz:
- 400 g piersi kurczaka
- 250 g pieczarek
- 150 g sera mozzarella
- 1/2 cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki ajwaru paprykowego (lub koncentrat pomidorowy)
- 2 łyżki oliwy
- Dodatkowy:
- 1 jajko
- sezam
Pizza calzone, czyli włoska wersja pizzy, to nasz kolejny kulinarny hit! Smacznego!
Sposób przygotowania:
Ciasto: do wody dodać 1 łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, rozczyn, oliwę i wyrobić na ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
Farsz: na oliwie smażyć pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pieczarki. Po 3-4 minutach dodać pokrojonego kurczaka i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i podsmażyć. Dołożyć ajwar, wymieszać i smażyć przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placki o grubości 3 mm. Na połowie placka wyłożyć farsz i starty ser, brzegi skleić jak pierogi. Calzone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch lekko naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 220 stopniach C przez 20 minut, aż Calzone będzie zarumienione. Podawać z sosem czosnkowym.