Włoskie Calzone

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 140 min.


Poziom: średni


Pizza calzone, czyli włoska wersja pizzy, to nasz kolejny kulinarny hit! Smacznego!

Sposób przygotowania:

Ciasto: do wody dodać 1 łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, rozczyn, oliwę i wyrobić na ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.

 

Farsz: na oliwie smażyć pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pieczarki. Po 3-4 minutach dodać pokrojonego kurczaka i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i podsmażyć. Dołożyć ajwar, wymieszać i smażyć przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placki o grubości 3 mm. Na połowie placka wyłożyć farsz i starty ser, brzegi skleić jak pierogi. Calzone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch lekko naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 220 stopniach C przez 20 minut, aż Calzone będzie zarumienione. Podawać z sosem czosnkowym.