Wiosenny kurczak

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 90 min.


Poziom: łatwe


Pyszne filety z kurczaka zapiekane z pomidorami, cukinią i pieczarkami – idealne na wiosenny obiad!

Sposób przygotowania:

Pomidory, cukinię i pieczarki pokroić w plastry. Filety ponacinać – nie przecinając do końca. Mięso posypać ziołami, solą i pieprzem. W powstałe nacięcia włożyć na przemian: ser feta, plaster pomidora, cukinii i pieczarki. Mięso posypać serem mozzarella. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.

Sos tzatziki: ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, 2 łyżkami posiekanego szczypiorku i koperku, przełożyć do miseczki i polać delikatnie oliwą. Przyprawić solą i pieprzem.

Gotowe filety podawać z ryżem i sosem tzatziki.