Wiosenny kurczak
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 8 pieczarek
- 1 opakowanie sera fety
- 130 g tartego sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ryż do podania
- Domowy sos tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 małe świeże ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli, pieprzu
- świeży koperek
- świeży szczypiorek
Pyszne filety z kurczaka zapiekane z pomidorami, cukinią i pieczarkami – idealne na wiosenny obiad!
Sposób przygotowania:
Pomidory, cukinię i pieczarki pokroić w plastry. Filety ponacinać – nie przecinając do końca. Mięso posypać ziołami, solą i pieprzem. W powstałe nacięcia włożyć na przemian: ser feta, plaster pomidora, cukinii i pieczarki. Mięso posypać serem mozzarella. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Sos tzatziki: ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, 2 łyżkami posiekanego szczypiorku i koperku, przełożyć do miseczki i polać delikatnie oliwą. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe filety podawać z ryżem i sosem tzatziki.