Wiosenne roladki z indyka
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: średni
Składniki
- 700 g filetu z indyka
- 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka masła i oliwy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 cukinii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 30 g tartego sera mozzarella
- 30 g tartego sera parmezan
- 60 g sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej mięty
Idealne danie na wiosnę? Roladki z indyka z dodatkiem suszonych pomidorów, aromatycznych przypraw i serów!
Sposób przygotowania:
Filet z indyka pokroić w plastry, robić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów.
Farsz: na patelni roztopić masło z oliwą, dodać startą cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać startą cukinię i smażyć przez 5 minut, aż cukinia odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić. Farsz wymieszać z tartą mozzarellą i parmezanem.
Na plastry mięsa nakładać: pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kosteczkę fetę, suszone pomidory i po listku mięty. Roladki zawijać za pomocą wykałaczek. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, posmarować resztą zalewy z suszonych pomidorów i obłożyć przekrojonymi pomidorkami. Na dno naczynia wlać 5 łyżek wody lub białego wina. Roladki piec w 200 stopniach C piec przez 40 minut. Podawać z podpieczonymi pomidorkami oraz dekorować listkami mięty.