Wieprzowina w sosie musztardowym

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Pyszny pomysł na obiad z polędwiczką w roli głównej? Klasyczne polędwiczki w kremowym sosie musztardowym!

Sposób przygotowania:

Polędwiczki pokroić w plastry lub w mniejsze paski. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i odstawić.  Pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekany czosnek zeszklić na 1 łyżce oliwy, następnie dodać ćwiartki pieczarek. Smażyć je przez 10 minut. 2 minuty przed końcem dodać masło. Pieczarki odłożyć. Pozostałą oliwę wylać na patelnię i smażyć mięso z każdej strony przez około 2-3 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać pieczarki, obie musztardy, natkę pietruszki i wymieszaną śmietankę z sosem sojowym. Całość zagotować i chwilę jeszcze gotować, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Smacznego!