Wielkanocny pasztet z indyka z pieczarkami
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 165 min.
Poziom: średni
Składniki
- 400 g filetu z indyka
- 200 g podudzia z indyka
- 200 g wątróbki
- 400 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 bułka kajzerka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Jak Wielkanoc, to wielkanocny pasztet z indyka z pieczarkami i cebulką! Pycha — już teraz łap przepis!
Sposób przygotowania:
Obraną marchewkę, pietruszkę i selera zalać 2 litrami wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotować 1,5 godziny. Bulion doprawić solą i ostudzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i zagotować. Do miski włożyć kajzerkę i zalać bulionem. Odstawić, aby bułka nasiąkła. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na maśle smażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłożyć do miski. Rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać wątróbkę i dusić przez 10 minut, odstawić do miski. Następnie na patelni podsmażyć filet z indyka i podudzie z indyka. Mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, pieczarki zmielić przez maszynkę. Do masy dodać jajka, przyprawy i cebulkę. Całość wymieszać. Keksówkę posmarować oliwą, posypać bułką tartą i wyłożyć masę. Pasztet piec w 170 stopniach C przez około 45 minut.
Smacznego!