Wielkanocny pasztet

Liczba osób: 6-7


Budżet: średni


Czas przygotowania: 3 h 30 min.


Poziom: średni


Tradycyjny pasztet z żurawiną na Wielkanocne świętowanie!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować przez 2 godziny, aż będzie miękkie, dodając marchewkę, selera, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kajzerki namoczyć w wywarze z mięsa. Przestudzone mięso, warzywa, cebulę i odciśnięte kajzerki zmielić dwukrotnie  w maszynce do mielenia na małych oczkach. Do masy dodać żurawinę, jajka, całość doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy, uklepać równo łyżką, wierzch posypać rozmarynem. Pozostałą część masła ułożyć na wierzchu pasztetu. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni C. Wystudzony pasztet pokroić w plastry i podawać z sosem żurawinowym.