Wielkanocne roladki z chrzanem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 50 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości
- 6 jajek
- 150 g chrzanu tartego
- sól, pieprz
- 100g szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- Sos musztardowy:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Idealne na świąteczny, wielkanocny obiad – sprawdź pyszny przepis na roladki schabowe z chrzanem w sosie musztardowym!
Sposób przygotowania:
Schab lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i zmiksować z chrzanem. Farsz dzielimy po równo na 4 części i nakładamy na plastry. Brzegi mięsa zawinąć do środka, następnie schab zawijać w roladki. Każdą roladkę zawinąć w plaster szynki parmeńskiej. Roladki w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym obok siebie, posmarować oliwą i piec je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W tym czasie przygotować sos musztardowy. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion i dusić na małym ogniu przez kilka 4-5 minut. Dodać musztardę, mąkę roztrzepaną z kilkoma łyżkami bulionu (w osobnej miseczce) i śmietanką. Dusić przez jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe roladki podawać z sosem musztardowym oraz ziemniaczkami z masłem i koperkiem.
Smacznego!