Wegańskie burgery z bobem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: średni
Składniki
- 4 bułki do burgerów
- Burgery z bobu:
- 150 g obranego ze skórki bobu
- ½ szklanki ryżu
- szczypta curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- kilka ziaren prażonego słonecznika
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, świeżo zmielony pieprz
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka kropel soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz, sól
- Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- 1 mały pomidor
- ½ świeżego ogórka
- ½ czerwonej cebuli
- pietruszka
- świeża kolendra
Zdrowe, pełnowartościowe burgery z bobem to świetna odskocznia od tradycyjnych burgerów z mięsem – coś dla fanów oryginalnych smaków!
Sposób przygotowania:
Burger: bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórki. Ugotować ryż. Do ryżu dodać szczyptę curry. Drobno pokrojony czosnek zarumienić na oliwie. Wszystkie składniki na burgery wymieszać, z gotowej masy uformować płaskie kotlety i smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać pietruszkę i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka kropel soku z cytryny. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Bułki przekroić na połówki. Pokroić w plasterki pomidora, ogórka, cebulę w ósemki. Na spod wyłożyć sos, następnie burgery oraz pokrojone warzywa. Posypać je posiekaną pietruszką, gałązkami kolendry oraz przykryć bułką.