Wegańskie burgery z bobem

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 35 min.


Poziom: średni


Zdrowe, pełnowartościowe burgery z bobem to świetna odskocznia od tradycyjnych burgerów z mięsem – coś dla fanów oryginalnych smaków!

Sposób przygotowania:

Burger: bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórki. Ugotować ryż. Do ryżu dodać szczyptę curry. Drobno pokrojony czosnek zarumienić na oliwie. Wszystkie składniki na burgery wymieszać, z gotowej masy uformować płaskie kotlety i smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać pietruszkę i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka kropel soku z cytryny. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Bułki przekroić na połówki. Pokroić w plasterki pomidora, ogórka, cebulę w ósemki. Na spod wyłożyć sos, następnie burgery oraz pokrojone warzywa. Posypać je posiekaną pietruszką, gałązkami kolendry oraz przykryć bułką.