Wątróbka z jabłkami

Liczba osób: 3-4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Takie połączenia lubimy! Wątróbka z jabłkiem i orzechami to pyszne danie dla całej rodziny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę oczyścić, przełożyć do miseczki z mlekiem na około 30 minut, następnie opłukać mięso w zimnej wodzie. Wątróbkę pokroić w cienkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać na oleju przez około 3 minuty z każdej strony, aż zmięknie. Następnie przełożyć ją do miseczki, na tej samej patelni przez około 7 minut podsmażać pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w cząstki jabłka, orzechy i połówki suszonej śliwki. Następnie wlać wino, dodać wątróbkę, całość gotować aż wino odparuje, a wątróbka będzie różowa w środku. Danie posypać rozmarynem i udekorować listkami bazylii.