Wątróbka z jabłkami
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 400 g wątróbki drobiowej
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 opakowanie suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki orzechów
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- szczypta pieprzu, soli
Takie połączenia lubimy! Wątróbka z jabłkiem i orzechami to pyszne danie dla całej rodziny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wątróbkę oczyścić, przełożyć do miseczki z mlekiem na około 30 minut, następnie opłukać mięso w zimnej wodzie. Wątróbkę pokroić w cienkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać na oleju przez około 3 minuty z każdej strony, aż zmięknie. Następnie przełożyć ją do miseczki, na tej samej patelni przez około 7 minut podsmażać pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w cząstki jabłka, orzechy i połówki suszonej śliwki. Następnie wlać wino, dodać wątróbkę, całość gotować aż wino odparuje, a wątróbka będzie różowa w środku. Danie posypać rozmarynem i udekorować listkami bazylii.