Udka z kurczaka z rozmarynem
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 6 podudzi (pałek) kurczaka
- 3 cytryny
- garść świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ pieprzy cayenne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Aromatyczny zapach rozmarynu i pikantne podudzia z kurczaka – idealne danie na wieczorne spotkania lub szybki obiad!
Sposób przygotowania:
Połowę rozmarynu drobno posiekać i połączyć ze startą skórką oraz wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek, papryką, pieprzem cayenne, szczyptą soli i zmielonym pieprzem. Podudzia zalać marynatą i odstawić na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć w nim pałki kurczaka. Pozostałe cytryny pokroić w plastry, wraz z gałązkami rozmarynu ułożyć je na podudziach. Pałki z kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni C i piec przez około 50 minut, aż będą zarumienione. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewać je wytopionym tłuszczem i marynatą.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą sałatką.