Udka z kurczaka z rozmarynem

Liczba osób: 3-4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 1 h 20 min.


Poziom: łatwe


Aromatyczny zapach rozmarynu i pikantne podudzia z kurczaka – idealne danie na wieczorne spotkania lub szybki obiad!

Sposób przygotowania:

Połowę rozmarynu drobno posiekać i połączyć ze startą skórką oraz wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek, papryką, pieprzem cayenne, szczyptą soli i zmielonym pieprzem. Podudzia zalać marynatą i odstawić na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć w nim pałki kurczaka. Pozostałe cytryny pokroić w plastry, wraz z gałązkami rozmarynu ułożyć je na podudziach. Pałki z kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni C i piec przez około 50 minut, aż będą zarumienione. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewać je wytopionym tłuszczem i marynatą.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą sałatką.