Udka z kaczki w żurawinie

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 h


Poziom: średni


Udka z kaczki w otoczeniu słodkiej żurawiny – pyszne i sprawdzone danie na każdą okazję.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żurawinę zalać winem, dodać goździki, całość gotować na małym ogniu, aż do odparowania wina. Udka oprószyć solą z obu stron, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i z wierzchu posypać rozmarynem. Między udka powkładać żurawinę i pokrojone w paski jabłko. Całość przykryć i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie na każde udko wyłożyć po łyżce miodu, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 1,5 godziny. 30 minut przed końcem ściągnąć przykrywkę, aby zarumienić skórkę. Udka podawać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i konfiturą żurawinową.