Udka z kaczki w żurawinie
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: średni
Składniki
- 4 udka z kaczki
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 goździki
- 5 łyżek miodu
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki rozmarynu
- sól
- konfitura żurawinowa
Udka z kaczki w otoczeniu słodkiej żurawiny – pyszne i sprawdzone danie na każdą okazję.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żurawinę zalać winem, dodać goździki, całość gotować na małym ogniu, aż do odparowania wina. Udka oprószyć solą z obu stron, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i z wierzchu posypać rozmarynem. Między udka powkładać żurawinę i pokrojone w paski jabłko. Całość przykryć i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie na każde udko wyłożyć po łyżce miodu, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 1,5 godziny. 30 minut przed końcem ściągnąć przykrywkę, aby zarumienić skórkę. Udka podawać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i konfiturą żurawinową.