Udka z kaczki w brzoskwiniach i figach

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 50 min. + 2 h marynowania


Poziom: łatwe


Udka z kaczki pieczone ze słodkimi brzoskwiniami i figami — to idealna propozycja dla wszystkich smakoszy kaczki!

Sposób przygotowania:

 

Udka natrzeć solą, pieprzem i przyprawami (bez papryczki chili). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Brzoskwinie i figi umyć, pokroić na ćwiartki. Udka wyjąć z lodówki i obsmażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć udka z kaczki, posmarować je miodem i rozłożyć na nich wiórki masła. Wino wymieszać z sosem sojowym i szczyptą chili. Wlać do naczynia. Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka będzie zarumieniona. Gotowe udka podawać z purée ziemniaczanym i upieczonymi owocami.

 

Smacznego!