Udka z kaczki w brzoskwiniach i figach
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 50 min. + 2 h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 udka z kaczki
- 4 brzoskwinie
- 3 figi
- 1/2 szklanki czerownego wina wytrwanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta papryczki chili
- tymianek
- majeranek
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
Udka z kaczki pieczone ze słodkimi brzoskwiniami i figami — to idealna propozycja dla wszystkich smakoszy kaczki!
Sposób przygotowania:
Udka natrzeć solą, pieprzem i przyprawami (bez papryczki chili). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Brzoskwinie i figi umyć, pokroić na ćwiartki. Udka wyjąć z lodówki i obsmażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć udka z kaczki, posmarować je miodem i rozłożyć na nich wiórki masła. Wino wymieszać z sosem sojowym i szczyptą chili. Wlać do naczynia. Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka będzie zarumieniona. Gotowe udka podawać z purée ziemniaczanym i upieczonymi owocami.
Smacznego!