Tureckie pide

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 110 min.


Poziom: łatwe


Razem z nami wyrusz w kulinarną podróż w kierunku Turcji! A wszystko za sprawą tureckiej wersji pizzy! To idealna przekąska lub pomysł na obiad.

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z mąką, cukrem i wodą. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do większej miski dodać rozczyn i pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Farsz: mięso mielone smażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć pomidory z puszki, przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane suszone pomidory. Podsmażać aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 12 równych kulek, każdą rozwałkować na placki w kształcie prostokąta. Na każdy z nich wykładać po 2 łyżki farszu, brzegi ciasta zawijać lekko do środka, a końce skręcać tworząc łódeczki. Wierzch posypać startym serem. Tureckie wersje pizzy piec na blasze wyłożonej papierem przez 13-15 minut w 210 stopniach C. Gotowe pide można dekorować świeżą bazylią.