Sałatka z kaczką i mango
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min
Poziom: łatwy
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- opakowanie mieszanki sałat (rukola, roszponka)
- 1 mango
- ½ owocu granatu
- Sos: 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Pyszna sałatka z kaczką i mango, idealna na każdą okazję!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piersi z kaczki przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu (nie dodawać tłuszczu), smażyć z każdej strony przez 5 minut, pod koniec przykryć patelnią i zostawić jeszcze na 5 minut. Gotowa pierś w środku powinna być lekko różowa i soczysta. Kaczkę wystudzić, następnie pokroić w ukośne plastry. Obrać granata i wyłuskać ziarenka. Mango obrać, pokroić w paski i grillować przez 5 minut na patelni. Składniki sosu wymieszać, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Na talerze wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć kawałki kaczki, mango i posypać granatem. Całość skropić sosem.