Tarta z truskawkami
Liczba osób: 8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1h 20 min.
Poziom: średni
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
- Krem:
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
- Dodatkowo:
- świeże truskawki
Krem budyniowy, kruchy spód i truskawki – to nasz pomysł na pyszną tartę!
Sposób przygotowania:
Krem:
Na małym ogniu gotować 500 ml mleka. W osobnej misce wymieszać resztę mleka z cukrem, mąką, budyniami i cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, wlać masę, cały czas mieszając. Na początku mogą pojawić się grudki, po kilku minutach powstanie gładka masa. Gotowy krem odstawić do ostygnięcia. Następnie krem budyniowy zmiksować z miękkim masłem.
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, masło, proszek do pieczenia oraz żółtko. Składniki posiekać, dodać wodę i ugniatać na ciasto. Gotowe odstawić do lodówki na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm posmarować masłem. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na spód formy i ponakłuwać je widelcem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto odłożyć do wystudzenia, następnie wyłożyć na nie krem budyniowy. Truskawki pokroić na plasterki i udekorować nimi wierzch tarty.