Tarta z czereśniami

Liczba osób: 8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h 30 min.


Poziom: średni


Niesamowicie dobra wiśniowa tarta na kruchym spodzie to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości!

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z cukrem, solą i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrobić, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie stopniowo po łyżce wlewać wodę i wyrabiać na gładkie ciasto. Ulepić kulkę i włożyć ją do lodówki na około 1 godzinę. Czereśnie wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Formę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy wraz z bokami. Ciasto posypać bułka tartą i wyłożyć czereśnie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, wstawić ciasto i piec przez około 35 minut.

Gotową i przestudzoną tartę udekorować cukrem pudrem.