Tarta z cukinią i kurczakiem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 145 min.
Poziom: średni
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula
- 1 duża cukinia
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- Masa jajeczna:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Pyszna tarta z cukinią i kurczakiem na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na ciepło lub na zimno. Idealna na kolację, obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta połączyć w jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie: filet z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dołożyć kurczaka, doprawić go solą i pieprzem. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i suszone pomidory. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową, wysypać obciążenie (np. suchą fasolę) i piec przez 15 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na masę jajeczną wymieszać w oddzielnej misce. Na podpieczony spód wysypać farsz i równomiernie go rozłożyć. Zalać masą jajeczną i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.