Tarta dyniowa

Liczba osób: 7-8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h 40 min.


Poziom: średni


Tarta dyniowo-pomarańczowa z serem ricotta zawojuje niejedno podniebienie!

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozkruszyć na proszek, następnie dodać masło i zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć masą z ciastek, dokładnie dociskając ją do formy. Gotową wstawić do lodówki. Przygotować masę z dyni: dynię umyć i pokroić na większe części, usunąć pestki. Dynię ułożyć na blasze skórką do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez godzinę, aż dynia będzie całkiem miękka. Następnie zmiksować ją blenderem. Zetrzeć skórkę pomarańczy i wyłożyć ją do misy miksera, następnie dodać ser risotta, wyciśnięty sok z połowy cytryny i miksować na małych obrotach. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie do masy dodać 1 i 1/3 szklanki dyniowego puree, całość zmiksować. Spód ciasteczek posypać cynamonem, gałką muszkatołową, wyłożyć masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Tartę piec przez 40 minut do ścięcia się masy.

Gotową tartę można udekorować skórką z pomarańczy i cytryny.