Tarta dyniowa
Liczba osób: 7-8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- Spód ciasta:
- 350 g ciasteczek maślanych
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- Krem:
- 2 kg dyni
- 500 g sera ricotta
- 2 pomarańcze
- ½ cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 cukru pudru
- 4 jajka
Tarta dyniowo-pomarańczowa z serem ricotta zawojuje niejedno podniebienie!
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozkruszyć na proszek, następnie dodać masło i zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć masą z ciastek, dokładnie dociskając ją do formy. Gotową wstawić do lodówki. Przygotować masę z dyni: dynię umyć i pokroić na większe części, usunąć pestki. Dynię ułożyć na blasze skórką do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez godzinę, aż dynia będzie całkiem miękka. Następnie zmiksować ją blenderem. Zetrzeć skórkę pomarańczy i wyłożyć ją do misy miksera, następnie dodać ser risotta, wyciśnięty sok z połowy cytryny i miksować na małych obrotach. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie do masy dodać 1 i 1/3 szklanki dyniowego puree, całość zmiksować. Spód ciasteczek posypać cynamonem, gałką muszkatołową, wyłożyć masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Tartę piec przez 40 minut do ścięcia się masy.
Gotową tartę można udekorować skórką z pomarańczy i cytryny.