Tajska zupa kalafiorowa

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Pikantna zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym – dla smakoszy ostrych smaków i idealna na rozgrzanie w zimniejsze dni!

Sposób przygotowania:

Do bulionu dodać mleko kokosowe, kalafior podzielony na różyczki, cebulę, pokrojonego pora, obrane i pokrojone ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać startą papryczkę chili (całą lub połowę według smaku). Zupę zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zblendować do powstania gęstego kremu. Następnie do osobnego garnuszka odlać chochelkę zupy i wymieszać ze śmietanką. Następnie powoli wlewać ją do zupy, cały czas mieszając. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

 

Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.