Tajska zupa kalafiorowa
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 mały kalafior
- ½ cebuli
- mały kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- sok z 1 limonki
- 400 ml mleka kokosowego
- ½ szklanki śmietanki 36%
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru
Pikantna zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym – dla smakoszy ostrych smaków i idealna na rozgrzanie w zimniejsze dni!
Sposób przygotowania:
Do bulionu dodać mleko kokosowe, kalafior podzielony na różyczki, cebulę, pokrojonego pora, obrane i pokrojone ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać startą papryczkę chili (całą lub połowę według smaku). Zupę zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zblendować do powstania gęstego kremu. Następnie do osobnego garnuszka odlać chochelkę zupy i wymieszać ze śmietanką. Następnie powoli wlewać ją do zupy, cały czas mieszając. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.