Szynka na Wielkanoc
Liczba osób: 7-8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 dni
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżki majeranku
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 80 g soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka musztardy
- do wyboru: jałowiec, papryka, rozmaryn
W Wielkanoc nie ma nic lepszego niż tradycyjna szynka na rodzinnym stole!
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę z solą, przyprawami i musztardą. Równocześnie zwinąć szynkę i mocno obwinąć ją sznurkiem lub wcisnąć do gotowej siatki. Do gorącej wody z przyprawami włożyć szynkę, tak aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez 7-8 minut. Następnie garnek przykryć i pozostawić szynkę na całą noc.
Na drugi dzień ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować szynkę około 15 minut na dużym ogniu. Pozostawić szynkę w garnku do wystygnięcia wody, następnie włożyć całość do lodówki, aż woda będzie zimna.
Gotową i ostudzoną szynkę pokroić w plastry.