Szakszuka

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 15 min.


Poziom: łatwe


Marzysz o orientalnym śniadaniu? Mamy dla Ciebie przepis na szakszukę prosto z kuchni bliskowschodniej.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej. Paprykę i czosnek pokroić, wrzucić na olej i krótko pokroić. Następnie dodać pokrojone pomidory. Podsmażać, aż pomidory zaczną brązowieć, co jakiś czas mieszając. Pomidory przyprawić papryką w płatkach, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dolać trochę oleju, tak aby złączył całość. Jajka wbić do osobnej miseczki, nie rozlewając żółtek. Następnie delikatnie przelewać jajka do pomidorów i drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać pomidory, nie mieszając jajek. Białka powinny się ściąć, żółtka pozostać płynne, a pomidory nie powinny się przypalić.

 

Tak przygotowaną szakszukę można udekorować natką pietruszki. Smacznego!