Szakszuka
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 15 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 pomidory
- szczypta ostrej papryki w płatkach
- szczypta słodkiej papryki
- 3 jajka
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Marzysz o orientalnym śniadaniu? Mamy dla Ciebie przepis na szakszukę prosto z kuchni bliskowschodniej.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej. Paprykę i czosnek pokroić, wrzucić na olej i krótko pokroić. Następnie dodać pokrojone pomidory. Podsmażać, aż pomidory zaczną brązowieć, co jakiś czas mieszając. Pomidory przyprawić papryką w płatkach, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dolać trochę oleju, tak aby złączył całość. Jajka wbić do osobnej miseczki, nie rozlewając żółtek. Następnie delikatnie przelewać jajka do pomidorów i drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać pomidory, nie mieszając jajek. Białka powinny się ściąć, żółtka pozostać płynne, a pomidory nie powinny się przypalić.
Tak przygotowaną szakszukę można udekorować natką pietruszki. Smacznego!