Świąteczny schab z żurawiną, śliwkami i orzechami
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 80 min. + 2 h maryn.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- sok z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 50 g suszonej żurawiny
- 150 g suszonych śliwek
- 70 g pokruszonych orzechów włoskich
Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Wypróbuj przepis na świąteczny schab z pysznym nadzieniem z żurawiny, śliwek i orzechów!
Sposób przygotowania:
Schab naciąć w samym środku, tworząc pustą przestrzeń przez środek mięsa, którą będzie można napełnić nadzieniem. Schab natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. W rondelku podgrzać sok z pomarańczy, dodać posiekaną w drobne kawałki żurawinę, śliwki suszone oraz skórkę z pomarańczy. Zagotować i odcedzić. Wymieszać z orzechami. Mięso nadziewać farszem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowany schab umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 1 godzinę (15 minut przed końcem pieczenia można rozciąć folię, aby skórka się zarumieniła). Schab można podawać z ziemniaczkami i sałatką lub także na zimno jako wędlina.
Smacznego!