Świąteczny schab z suszonymi morelami
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 75 min. + 8 h maryn.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki soli
- 200 g suszonych moreli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- sok z 1 pomarańczy
Klasyczny i najlepszy — Schab z suszonymi morelami! Idealnie sprawdzi się jako świąteczne danie.
Sposób przygotowania:
Schab zalać wodą z solą i odstawić na noc do lodówki. Jeśli morele są twarde, należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie (przez około 2 godziny). Mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Wąskim, ostrym nożem naciąć otwór i do środka włożyć morele. W misce wymieszać oliwę z przyprawami i startym czosnkiem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Następnie położyć go na rozgrzanej patelni i obsmażyć z każdej strony. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino i sok z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec pod przykryciem przez 1 godzinę. Przez ostatnie 10 minut schab piec bez pokrywki do zarumienienia skórki. Schab podawać można jako wędlinę lub na ciepło z purée ziemniaczanym i świeżą sałatką.
Smacznego!