Świąteczny schab z suszonymi morelami

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 75 min. + 8 h maryn.


Poziom: średni


Klasyczny i najlepszy — Schab z suszonymi morelami! Idealnie sprawdzi się jako świąteczne danie.

Sposób przygotowania:

Schab zalać wodą z solą i odstawić na noc do lodówki. Jeśli morele są twarde, należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie (przez około 2 godziny). Mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Wąskim, ostrym nożem naciąć otwór i do środka włożyć morele. W misce wymieszać oliwę z przyprawami i startym czosnkiem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Następnie położyć go na rozgrzanej patelni i obsmażyć z każdej strony. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino i sok z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec pod przykryciem przez 1 godzinę. Przez ostatnie 10 minut schab piec bez pokrywki do zarumienienia skórki. Schab podawać można jako wędlinę lub na ciepło z purée ziemniaczanym i świeżą sałatką.

 

Smacznego!